onsdag 10 mars 2010

Utmaning 4:a. Handla kliMATvänligt.

I tisdags kväll var det dax för vår nya utmaning.


Den började för oss Askersundspiloter på ICA Torghallen i Askersund, med en klimatguidning som leddes av Johanna Björklund.
Tillsammans med personal från företaget gick vi runt för att hitta de mest klimatvänliga alternativen.
Vid frukt & grönt fick vi i uppgift att hitta de mest närproducerade varorna och de som fraktats längst.
Ett nära företag som tex levererar morötter är Himlajord, som jag ska skriva mer om senare.
Bananer pratades det särskilt om "vanliga" bananer besprutas med gifter under odlingen, kanske upp till 40ggr(!?) och sedan fraktas väldigt långt. Välj därför ekologiska, krav & rättvisemärkta bananer.

Vi stannade också vid köttdisken där köttet från lokala bönder säljs i GULA tråg, så det ska man helst välja om man vill ha så lokalproducerat som möjligt.

Vid mejeriavdelningen presenterades en relativt ny vara från Hjordnära som är ett småskaligt ekologiskt mejeri, som namnet antyder finns i HJO.

Vi fick också i uppgift att anteckna produkter där palmolja ingick, och barnen letade ivrigt, och hittade det tyvärr i alltför mycket!!
Varje dag bidrar vi svenskar till att några av världens artrikaste områden försvinner, de allra flesta utan att ha en aning om det. I de varor vi dagligen konsumerar som tex margarin, glass, kex, chips och smink gömmer sig en vegetabiliskolja som har stor påverkar på miljö och människor i syd. Det handlar om odling av palmolja som tredubblats under de senaste 30 åren.
Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen.Detta kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter mark för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja.

Vi slutade vid brödavdelningen där innehållsförteckningen på en påse kanelbullar är som en mindre avhandling.
Det gick dock att hitta bröd från ett lokalt bageri, men frågan om degen görs på plats eller fraktas väcktes, oterkommer med svar på den frågan senare.

Sen fortsatte kvällen med mat i Norrabergskyrkan
Berättar mer om det senare, nu är det dagis och jobb som väntar.

På återseende//Eva

1 kommentar:

Unknown sa...

Både ICA i Askersund och Laxå har efterfrågat närodlade grönsaker. Jag odlar det ca 5 km norr om Askersund, i företaget Himlajord. Eftersom jag bor närmast Torghallen, har jag börjat där, men även levererat till Laxå lite i höstas. Nu har jag bara lite morötter kvar. Till sommaren tar vi nya tag och kunderna ska förhoppningsvis kunna hitta närodlat i både Laxå och Askersund! Jag odlar allt enligt KRAVs regler, och det finns andra duktiga eko-odlare som har andra grödor, t. ex. kål och potatis. Fråga efter produkterna i affären! Då vet personalen vad ni vill ha! Ju närmare det är mellan producent och konsument, desto lättare kan vi få till ett bra samarbete. För det är ju det det handlar om... Min hemsida är under uppbyggnad, återkommer gärna ang. den. MVH Jenny Dufwa