torsdag 11 mars 2010

I Laxå blev vi också kliMATguidade

Tänk att det finns så mycket närodlat och god säsongsmat i grönsaksdisken så här års!


Morötter, potatis, kålrabbi, vitkål, persiljerot, palsternacka, rödbetor bara för att nämna några! Ingela Wernheden Boberg, som guidade oss på ICA i Laxå uppmanade oss att istället för att börja i kött- eller fiskdisken för att få inspiration till middagsmaten borde vi utgå från grönsaksdisken, och så här års mer specifikt från rotfrukterna som är närodlade och är det vi kan få tag i så här års på våra breddgrader. Det låter ju rimligt och både billigt och bra. Men vad gör man för middagsmat av rotfrukter? Mat som barnen äter? De vill ju enligt Ingela ha tacos med köttfärs, tomater, gurka och sallad till fredagsmiddag t ex.



Själv upptäckte jag rotfrukterna för några år sen och det går faktiskt att göra en massa god mat som alla gillar och jag delar gärna med mig av lite idéer och recept:

Rostade rotsaker i ugn - som passar till allt!

Skala potatis, morötter, palsternacka, kålrot, lök ansa fänkål och purjolök. Skär potatis i klyftor, morötter och palsternacka i stavar, kålrot i små bitar, fänkål i centimetertjocka skivor, lök i halvor eller om du använder purjolök, i rejäla bitar. Lägg i ugnsform med lite rapsolja i botten och ringla även lite över rotfrukterna. Salta med flingsalt och timjan elller andra örter.


In i ugnen i ca 30 minuter på 225 grader, rör om ett par gånger så det inte fastnar.

Servera med stekt eller grillad halloumi och en kikärtssallad. Eller till en liten bit naturbeteskött eller sej, gös eller annan insjöfisk. Kolla WWFs fiskguide!


Soppa på rotsaker

Skala potatis och gul lök och skär i små bitar + 2 klyftor vitlök och bryn i gryta med smör eller rapsolja.Slå på 5 dl vatten (beror förstås på hur mycket du gör) och låt koka med vegetarisk buljong, timjan, salt och peppar (gärna cayenne) tills dess soppan är mjuk och går att stampa/mixa till en smet.


I en separat gryta kokar du i vatten de rotsaker du vill lägga till, exempelvis rotselleri, morötter, palsternacka och blomkål som du skurit i lagom stora ätbara bitar. Koka dem inte helt mjuka, utan lite al dente. Blanda båda grytorna - här får man avgöra om man vill ha all vätska med eller om man behöver späda mer. Oavsett så ska de i en eller två deciliter vin och mer kryddor. Som topping blir det jättegott och vackert att skära den gröna delen av purjon i små strimlor och strössla över.


Lite klimatsmartare Tacos under nödmånaderna

Ta hälften så mycket köttfärs som du brukar och låt den andra hälften få bestå av rivna morötter eller annan riven rotfrukt, som du blandar i köttfärsen och låter koka med.

Gör sen som vanligt, förutsatt att du köper de ekologiska sortimentet av bröd, skal och kryddor, MEN istället för sallad strimlar du vitkål fint och slår på rapsolja, salt och peppar och låter stå ett tag. Istället för tomater och gurka tar du lite olika bönor (kidney, vita till exempel), groddar och rivna rotfrukter. Det är värt ett försök!


Ljummen dinkel- och rotfruktssallad
Johanna berättade imorse att hon igår kväll blev bjuden på detta och att receptet finns på ICA.se. Hon hälsar också att istället för de färska kryddorna kan man lika gärna använda torkade så här års.

Återkommer med fler recept och hoppas på att få lite tips i utbyte

2 kommentarer:

Karina sa...

määää.. nu vert jag ju hungrig. Har hel dinkel hemma men inget annat... :)

TapetserarEva sa...

Kul att du också skriver.
Då känner jag inte att jag "måste" hela tiden...