torsdag 24 juni 2010

Midsommarväder...

Vad blir det för väder undrar vi alla nu i midsommartider.
För alla vill ju ha strålande sol, i alla fall på just midsommarafton!


Pär Holmgren,meteorolog som också föreläser om klimatet, har nu i sommar en väderblogg där du kan få vädertips & klimattips!

Lånar här hans inlägg om midsommarmaten:

Nu ramlar vi in i den årstiden då det blir enklare att välja mat som är "klimatsmart"! Just det som brukar finnas på det klassiska midsommarbordet är bland det bästa vi kan äta, ur klimatperspektiv.

1. Sill.

Sill är en av få fiskar som vi kan äta med bra klimatsamvete under hela året. Annars kan det vara svårt att välja fisk. Ett bra hjälpmedel är Världsnaturfondens Fiskguide. http://www.wwf.se/v/hav-kust/l/1133536-fisk-till-middag Vilka fiskar som är OK att äta kan variera ganska snabbt. Det viktigaste är att välja bort fisk som är på väg att bli utfiskad, eftersom den största klimatbelastningen sker vid själva fångsten. MSC-märkningen, Marine Stewartship Council, är därför något att leta efter på fiskförpackningen.

2. Färskpotatis.

Allra bäst är så klart om du odlat din potatis själv! :) Och min gissning är att vi kommer se fler och fler som av olika skäl satsar på att odla lite potatis, morötter och kryddväxter för husbehov hemma i trädgården. Att allmänt välja bort ris och i stället äta potatis är dessutom en av de bästa och enklaste klimatvalen vi kan göra när det gäller mat under hela året.

3. Jordgubbar.

Samma sak som med potatisen... Det bästa är om du odlat och/eller plockat jordgubbarna själva. Undvik däremot jordgubbar som har transporterats långt. Det gäller all frukt och grönt! En av de största förändringarna för min egen del är min banankonsumtion som gått från ca 10 bananer i veckan (under 90-talet) till ca 10 bananer om året...

4. Snapsen...

Procenten är faktiskt viktig, ur ett klimatperspektiv! Vatten på flaska får ofta skäll, med all rätt. Det är onödigt att transportera vatten när vi har bra vatten att dricka direkt ur kranen. Det är alltid onödigt att transportera vatten. Det gäller alltså även läsk, drickfärdig juice och egentligen även öl och vin, om det nu är alkoholen man är ute efter. ;)

GLAD MIDSOMMAR TILL ER ALLA//Eva

Inga kommentarer: