söndag 8 november 2009

Har bestämt mig... eller oss...

Nu är det bestämt...
KÖPSTOPP från d 15 november och ett år fram.

Känns som en nödvändighet för oss som familj, för mig som gla shoppare, som en hjälp för mig att lossa dom dära kilorna innan bukplastik och sist men inte minst för att skära ned på våra CO2 utsläpp.
Känns som ett bra beslut och på nåt sätt, i vissa stunder, känns det skönt att slippa handla... Har jag ingen möjlighet/får jag inte, då släpper man ju till slut detta eviga kollade på kläder i kataloger och i affärer. Jag kan ju köpa kläder sen... och då kanske jag till å mä har fått min bukplastik och då kan jag ju handla kläder för framtiden lixom. Idag vet jag ju att det jag handlar kommer antagligen bli för stort när jag väl gjort bukplastiken.

Eftersom mitt/vårat köpstopp även innebär att jag inte får köpa godis och bullar ute utan måste göra det själv om det skall ätas bullar, då kommer det betyda att jag får i mig mindre socker och förhoppningsvis kommer gå ned i vikt som en följd av detta.

Men det skall bli intressant att se hur mycket pengar man eg kan lägga undan pr månad när man slutar handla... om det går att lägga undan nåt alls.
Nu är våran pengasituation inte alls va den var för några år sen då vi båda hade fast heltidsjobb... nu är det riktigt illa åt andra hållet.
Nu på kvällen har jag skrivit upp dom reglerna jag, som det ser ut idag, vill använda mig av under mitt köpstoppsår.
-eller VÅRT köpstopp eftersom ju hela familjen är en del av detta.

Känns om jag har tänjt lite på gränserna när vi har tänkt efter men det känns ändå som att det är vättiga saker vi har tillåtits oss att handla, som te.x. byggvaror för husrenovering och färdigställande av rum.
Den dära delen med julklapparna handlar mest om mitt dåliga samvete. Kan inte riktigt mä att producera egna gåvor när andra ger mig kanske dyra fina gåvor och barnen tycker jag synd om att dom skall sitta där utan en julklapp från oss.
Reglerna kommer med alla sannolikhet att förfinas under året eftersom vi kommer ställas ’konsumtionsval’ som man inte tänkt på.
Det är ok. Detta är en del av MIN personliga utveckling och då kanske man inte kan anta att praktiska inte heller förändras lixom.

Regler under köpstoppsåret:
Vi får
- köpa mat, men inte färdiglagat. Vi ska välja ekologiskt/närproducerad om det är ekonomiskt försvarbart och vi ska välja bort allt sött. Vi får handla en liiiiten påse lördagsgodis till kidsen.
- laga egna efterrätter/sötsaker och poppa popcorn, men bara på helgen!
- ta med matlåda till jobbet varje dag, men inte gå på restaurang eller kafé.
- köpa nya kläder till barnen när de verkligen behöver något som vinterstövlar, men inget till oss. Handlar vi nåt till barnen skall vi tänka klimatsmart.
- dricka ett glas vin på helgen, men inte köpa annan sorts alkohol.
- köpa förbrukningsartiklar som tandkräm och diskmedel.
- låna böcker och film på biblioteket, men inte köpa.
- själv tillverka presenter, men får handla en gåva om vi inte hinner fixa själv. Julklapparna till släkten och barnen får vi köpa. Dock sparsamt!
- handla på loppis.
- handla sånt som har med husrenovering att göra och redan lagda planer, som t.ex. en beg. säng till Zion och en madrass till sängen. I alla lägen måste vi dock ha en tanke på klimatet och fram för allt välja begagnad om det är möjligt.
- vi har ett sparkonto där vi samlar ihop pengar till nåt särskild. När pengarna där räcker kan vi köpa detta särskilda om det känns bra just då men bara detta ena! Väljer vi att avstå från att köpa in detta särskilda får vi inte handla något annat istället.
- undvika att köpa allt annat.

Ush så spännande. Från och med nästa söndag kör vi. Imorn skall jag äta lunch ute på stan med en kompis... passar på lixom innan jag måste fjäska för att nån annan skall betala åt mig :)
Det blir Saigon. Snuskit gott ere!

Tjing härifrån
/Karina

10 kommentarer:

Martha sa...

Grattis! Jag är imponerad! Ett stort beslut och ni verkar ha tänkt genom det ordentligt. Det blir spännande att följa dig och familjen under året! Jag hakar nog på så småningom!

Ett litet tips: 15/11, 12-16 är det loppis i Tivedstorp. Vi vill slå ett slag för klimatsmart julshopping. Det är dags att börja tänka ÅTERANVÄNDNING i större utsträckning - återvinning är väl bra men självklart vid det här laget.

//Martha

Anonym sa...

Tufft Karina!!
Lycka till, hänger kanske på men efter jul då?!

Ses på onsdag.//Eva

Tant Trassel sa...

vill jätte gärna ha sällskap!!
Skulle vara intressant att se hur andra som jag känner skulle lösa ett köpstopp...
Kram

Unknown sa...

Jättebra inititiv det här! Ett köpstopp är ett verkligt bra sätt att minska sin miljöpåverkan!

Förstår dock inte varför restaurangbesök är uteslutet. Om man råkar ha pengar över är det ganska bra att lägga dem på restaurang, teater, massage eller andra tjänster, åtminstone om restaurangen är ekologisk. Hellre det än att (riskera) köpa prylar för sparade pengar.

Anonym sa...

Hej Karina!

Jag blir riktigt imponerad när jag läser er lista på allt som ni inte får unna er under det kommande året! Hoppas att det kommer att gå bra för er med detta!

Karina sa...

Erik: Problemet i våran familj är väl bla det att det inte FINNS några pengar över egentligen.
Som jag skrev så är detta ett sätt att styra upp min förbrukning av pengar som eg inte finns.
Jag kanske inte hör till den extrema kategorin av shoppare men finns det inte 200 att köpa kläder för i månaden, så gör det helt enkelt inte det.
Sen tror jag att det kommer bli ok att under köpstoppet besöka mathak vid särskilda tillställningar
Som tex på lördag då jag skall på fest på Wärdshuset i Hasselfors med fotbollslaget. Det koster 100 kr för den kvällen och jag kommer lägga 100 kr på det.
Har kommit fram till att det måste få va ok.
Men vi tar det från tillfälle till tillfälle vad som är ok och inte.

/karina

Anonym sa...

Bra och spännande lista! Men varför får du käka ute om någon annan betalar?
Det är väl lika klimatvidrigt då som annars?
Det är alltså bara dina egna pengar du vill spara? ;)

rotan sa...

Då säger jag lycla till!

Karina sa...

Anonym: Min köpstoppslista är som du se BÅDE för klimatet OCH för min egen plånboks/shoppingberoendes skull.

Förstår helt din syn på detta med att äta ute och jag skall ha det i tankarna att när det väl skall ätas ute kan det få bli på... ja va vet jag... MAX :) Dom har ju klimatsmarta menyer :)
Nä men visst. Till en början var äta ute grejen enbart för att minska min konsumtion och få mig att stanna upp.
Men som sagt... du har en poäng.

/karina

Anonym sa...

behovet for at se:)