torsdag 26 augusti 2010


Boktips:

Rolig, tänkvärd bok med massor av handfasta tips och kunskap för den som faktiskt vill minska sin klimatpåverkan här och nu hittar man i Staffan Lindbergs alldeles nya bok: Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen – en koldioxidbantares bekännelse.


Jag sträckläste boken mina första semesterdagar i hängmattan och lärde mig att just inte göra något alls var ett alldeles utmärkt sätt att klimatbanta, höll man sedan andan blev det ännu bättre. Staffan Lindberg är musikern och komikern som, för att mildra sin ”klimatpanik”, faktiskt försökt minska sina egna utsläpp av växthusgaser till en hållbar nivå. Vid nyåret 2008 satte han med buller och bång i gång med att klimatbanta.


Att klimatbanta i en värld som gör precis tvärt om kräver att man är uthållig och ofta går mot strömmen, men det kräver också ett grundläggande detektivarbete, eftersom information om hur många kilo växthusgaser saker vi konsumerar och gör i våra liv fortfarande i stort sett saknas. Jag blev imponerad av hur Staffan lyckats koppla ihop stora globala skeenden med de väldigt små och lokala, och vad han lyckats ta reda på om vad som spelar roll och inte och hur man navigerar i en så komplex verklighet där experter ofta säger precis tvärt emot varandra. Om detta skriver han underfundigt och roligt, och med en stor igenkänningsfaktor. Jag skrattade gott när han beskrev hur komplicerat det blir att gå och handla om man ska ta hänsyn till alla aspekter som spelar roll för en hållbar värld. Att man till slut tar rapsoljan i händerna och potatisarna i fickorna och sedan steker rovorna i försvarets hudsalva medan barnen hålögt tittar på. Eller hur han jagade trettonåringar med hagelbössa för att de smugglat ner klimatpåverkande reklam i hans brevlåda, tydligt märkt med ”Ingen reklam, tack!”. Tårdrypande berättar han om sitt avskedsbrev till vårt statligt ägda Vattenfall, när han skaffade vindkraftsandelar, då han inte längre stod ut med deras stenkolsindränkta monumentala dubbelmoral.


Det härliga är att boken faktiskt innehåller så mycket fakta presenterade på ett lättbegripligt sätt och så många konkreta tips. Man får till exempel lära sig att bygga en klimatsmart grill, hur man kan resa klimatvänligt, var man köper en elmätare för att hålla koll på sin energiförbrukning och om vad som är klimatsmart mat.

Och så definitionen på hållbarhet enligt Staffan: ”Om du ska såga av den gren du sitter på se till att du sågar av den på rätt sida om rumpan” den är precis så listig och konkret som boken som du kan beställa på: www.cordia.se.


/Johanna

1 kommentar:

Maud sa...

Tack för ett intressant boktips!