tisdag 3 augusti 2010

En skottkärra vinbär!

Vad gör man när grannen kommer med en skottkärra vinbär? Tackar och börjar sylta & safta! Syltreceptet kommer också från grannen.

VINBÄRSBLAD-SAFT
1½ l svarta vinbärsblad
2 citroner
1½ l vatten
1½ l socker
30g citronsyra

1. Skölj bladen låt dem rinna av. Lägg dem i en stor bunke.
2. Tvätta citroner, skär i skivor. Lägg dem ovanpå bladen.
3. Koka upp vatten o socker, blanda i citronsyra, häll över blad o citronerna.
4. Täck med tallrik eller lock och låt stå svalt 2-3 dygn
5. Sila av och häll upp på perfekt rena flaskor.
6. Förvara mörkt & svalt eller frys in i plastflaskor.


HIRAMS SVART VINBÄRS SYLT
1 kg svarta vinbär
1 liter vatten
2 kg socker

1. Repa vinbären.Snoppa dem inte.
2. Koka dem med vatten 15 minuter.
3. Lyft grytan från värmen, rör ner sockret.
Rör tills sockret smält & sylten svalnat något.
4. Häll på rena burkar, lock på bums!
5. Förvara mörkt & svalt eller i frys.


Lycka till//Eva

Inga kommentarer: