måndag 2 augusti 2010

En klimatfamiljs semesterresa.

Trots att vi valt att till största delen semestra på hemmaplan unnade vi oss en minisemester med tåg från Hallsberg till Karlstad.
Tåget på bilden trafikerade dock inte den sträckan, utan Mariebergsskogen-Karlstads stadspark!

Jag blev riktigt imponerad då miljö & klimattänket fanns överallt i stan.
Karlstad är en "Fairtrade city"och har flest arbetsplatser som fikar rättvist i Sverige. Hela 160 arbetsplatser köper in minst en Fairtrade-produkt och det är en ökning med 280 procent sedan diplomeringen 2008.

Fairtrade City innebär att staden lever upp till kriterier som rör etisk upphandling i kommunen, ett aktivt informationsarbete samt ett utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser.
Vi bodde på Clarion Hotel och även där märktes miljötanken, info om miljö, påminnelser om att släcka ljuset när man lämnade rummet och en genomgående ekologisk o rättvisemärkt frukostbuffé.

I Mariebergsskogen tillbringade vi en heldag, spelade minigolf, åkte lilleputtetåg, tittade på djur i Lillskogen, lekte i den fantastiskt fina lekträdgården och besökte Naturum Värmland.
Där kunde man titta på jättemodeller av fåglar o myrstackar,"mata" modellfiskar känna på vargpäls och lukta på bäver!!


Käkade gott & lokalproducerat gjorde vi på Terassen, vi vuxna åt matiga smörgåsar med värmländskt stuk och de små pannkakor som alltid går hem!

Det funkade bra att semestra i en stad av Karlstads storlek utan bil, barnen hade ju sedan tidigare utmaningar tränat på att gå och var riktigt duktiga!
Kanske är det så att med våra nya "klimatögon" ser man och uppskattar att både kommunen och lokala företag lyfter klimatfrågan och gör något bra!


//Familjen Sääv

Inga kommentarer: