Igår var vi piloter på Lerbäcks teater där Ulf på Kalason Catering huserar till vardags.
De använder sig i så stor utsträckning som det går, av närproducerade matvaror, kravmärkt och rättvisemärkt. Ett föredöme tycker jag, fast Ulf säger ödmjukt att de har lång väg kvar att gå!!
Tillsammans med oss var också Maria som vann tävlingen på klimatkalaset tidigare i år, och Anette från Strandparkens kiosk & cafe, som vann äppelrecepttävlingen på vår invigningsdag, och hennes kompis Annica.
Vi fick i flera små matlag tillaga en liten buffe som sedan avnjöts tillsammans.
LASAGNE MED KESELLA & SPENAT
4 port
12 (färska) lasagneplattor 200g
Fyllning 1:
250 g hel fryst spenat
2½ dl kesella
Fyllning2:
1 burk krosade tomater
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
Bechamelsås:
8 dl mjölk
3 msk mjöl
1 ägg
1 tsk salt
2 krm malen muskot
2 dl lagrad ost
1. Värm ugnen till 200 grader.
Fyllning 1:Tina spenaten hacka den grovt.Blanda med kesella.lägg ett lager lasagneplattor på en ugnssäker form. bred ut spenatkesellan ovanpå.
2. Fyllning 2: Hacka löken.blanda med tomatkross,pressad vitlök,salt, svartpeppar och oregano i en kastrull.Låt koka upp. Lägg ett lager plattor ovanpå spenatkesellan och häll på tomatsåsen.
3. vispa ut mjölet i en liten del av mjölken till en slät smet.vispa i resten av mjölken. koka upp och låt koka någon minut.dra från plattan och rör i ägget, salt & malen muskot.Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå tomatsåsen.Häll över bèchamelsåsen och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 min
Jag vet att de hade lite citron i oxå men det står inte i receptet, kan det ha varit i såsen?
Här rullas det vildsvinsbiffar!
VILTFÄRSBIFFAR
4 port
500 g viltfärs (vi hade vildsvin)
3-4 msk ströbröd
1 dl kalvfond
1½ dl vispgrädde
1 msk soja
(1 kapsyl konjak)
2 ägg
2 msk riven gul lök
1 krm svartpeppar
Några enbär+ timjan+kryddpepparkorn mixas i kaffekvarn till en kryddblandning
1. blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke.Låt blandningen stå & svälla 10 min.
2. Tillsätt färsen, rivna löken, pepparblandningen & lite salt. Blanda till en smidig smet.
3. Blöt händerna i vatten & forma biffar av färsen.
4. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3-4 min på varje sida.
Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter.
Stek inte för många samtidigt.Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
VILTFÄRSBIFFAR
4 port
500 g viltfärs (vi hade vildsvin)
3-4 msk ströbröd
1 dl kalvfond
1½ dl vispgrädde
1 msk soja
(1 kapsyl konjak)
2 ägg
2 msk riven gul lök
1 krm svartpeppar
Några enbär+ timjan+kryddpepparkorn mixas i kaffekvarn till en kryddblandning
1. blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke.Låt blandningen stå & svälla 10 min.
2. Tillsätt färsen, rivna löken, pepparblandningen & lite salt. Blanda till en smidig smet.
3. Blöt händerna i vatten & forma biffar av färsen.
4. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3-4 min på varje sida.
Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter.
Stek inte för många samtidigt.Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
Här steker Benga biffar perfekta, inte trycka då pressas köttsaften ut!!
POTATISKAKA
800 g potatis
2 msk kallpressad rapsolja
2-4 tsk salt
2 tsk maizena
Riv potatis med skalet på.blanda med salt, maizena, och olja.
Grädda i form,typ sån man bakar limpor i, med bakplåtspapper ca 30 min i 200 grader.
pressa ihop kakan.
Skär upp i fina bitar.
KÄLLSPRÅNGSKÅL
600 g vitkål ( i detta fall från Källsprångsgård som ligger ett stenkast bort)
1 dl vitt vin
smör
1 dl grädde
"Smält" kålen tillsammans med vitt vin och smör.
Tillsätt grädde och låt koka ihop.
800 g potatis
2 msk kallpressad rapsolja
2-4 tsk salt
2 tsk maizena
Riv potatis med skalet på.blanda med salt, maizena, och olja.
Grädda i form,typ sån man bakar limpor i, med bakplåtspapper ca 30 min i 200 grader.
pressa ihop kakan.
Skär upp i fina bitar.
KÄLLSPRÅNGSKÅL
600 g vitkål ( i detta fall från Källsprångsgård som ligger ett stenkast bort)
1 dl vitt vin
smör
1 dl grädde
"Smält" kålen tillsammans med vitt vin och smör.
Tillsätt grädde och låt koka ihop.
Och såhär fint blev det, skulle själv kanske ha tagit upp några röda vinbär eller lite lingon från frysen för att få en liten färgklick till....men vad vet jag , jag är ju tapetsör inte kock?!
SÅÅÅ GOTT, Tack Ulf för att du lät oss vara i ditt kök och "leka kockar"
Nää, nog för tillfället mer om nya utmaning senare...handlar så klart om mat...och resturanger...och vegetariskt. Säger inget mer just nu!!
//Eva (som blir lite hungrig av att skriva om den goda maten)
4 kommentarer:
jag såg nån RIVA citron... det var pappa Groenewegen som rev men jag vet inte heller vikken bit av LASAGNEjandet han ordnade med.
Toppen att du är så snabb med recepten. Det var så VANSINNIGT gott!!!
asså SKAL... citronSKAL
efterrätten dåååå??
Du är så gullig som kommenterar, att veta att nån läser gör det lättare att fortsätta skriva!//Eva
Skicka en kommentar