tisdag 19 oktober 2010

Gröna gaffeln


Utmaning nr:9 MAT & MENY

"Hushållens uppgift är nu att granska menyn på en restaurang de själva väljer i sin närhet. Till sin hjälp får de 100 kr att äta för och ett frågeformulär. Piloterna ska provsmaka en vegetarisk rätt och ta reda på vad restaurangen redan gör som är miljö- och klimatsmart, samt ge förslag på vad de skulle kunna göra för att ta ett steg till.

I sann "klimatpilotsanda" handlar det inte om att ge restaurangpersonalen pekpinnar utan istället om att uppmuntra det som redan är bra och bygga vidare på det.

Idén till utmaningen kommer från Naturskyddsföreningens kampanj "Gröna gaffeln på krogen"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som startar under miljövänliga veckan (vecka 40) och pågår till årsskiftet. Kampanjen handlar om att lyfta de vegetariska alternativen på menyn. Man erbjuder de restauranger som vill, att delta i kampanjen.

Under klimatpiloternas mat- och menyutmaning får restauranger i länet möjlighet att vässa sin miljöprofil. Undersökningar visar att just restaurangerna är de som halkat efter i miljöarbetet. Vi lagar och äter mer miljö- och klimatsmart i våra hem än den mat vi äter på restauranger. Restaurangerna är de som köper mest importerat kött — kyckling från Thailand, nötkött från Uruguay — de köper till exempel ofta exotisk flygtransporterad frukt, jätteräkor och fisk från hotade bestånd."

Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt år!!


Visst låter det helt otroligt, visst borde vi ALLA kunna äta mer vegetariskt?!

När jag kollade skolmatsedeln för mina barn insåg jag att det under höstterminen endast serveras 2 (två) vegetariska alternativ. DET MÅSTE VÄL KUNNA BLI BÄTTRE!
?


Vår familj ska gå till "Hotell NorraVättern" i Askersund och testa deras veg. meny.Det ska bli spännande! Rapport kommer senare.

//Eva Sääv

Inga kommentarer: