onsdag 3 februari 2010

Utmaning nr:3-HUS,HEM & RENOVERING





Okej, erkänner att jag varit dålig med bloggandet men nu ska det bli bättring!!

Igår (läs tisdag) bar det iväg med Hallsbergs buss till EnergiCentrum i Marieberg, det var både Klimatpiloter och "Naturskyddsföreningsfolk" som skulle få veta mer om bla. energi...och kanske mest hur man sparar energi!

Värd för kvällen var Hans Nilsson som både företrädde Naturskyddsföreningen och Bergslagens Timmerhus & Snickeri AB redan i bussen passade han på att berätta om sin verksamhet(se länk)

Vi bjöds på Rotfruktskaka,Mathavre-sallad och gott bröd när vi kom fram. Recept kommer senare!

Thomas Giege från Energicentrum började med att berätta om olika energiformer sen visade Alf Larsson, som är Energi & klimatrådgivare i Askersunds och Laxå Kommuner, runt bland de utställande företag som finns representerade där, och berättade om hur vi kan spara energi.

Lite kaffe, och raskt över till nästa talare Millis Ivarsson med firman av jord berättade inspirerande om sina framtidsvisioner kring energisnålt boende och färg.
Att tänka på vad man bär för material närmast kroppen visade hon genom att ta av ullplagg för ullplagg, och menade att en inomhustemperatur på 16 grader är fullt möjligt om man följde hennes exempel.....Brrr.....lite övning är nog nödvändig här!!

Kvällen avslutades med att Petra Herneteg från Asplunds bygg berättade om Passivhus som nu byggs i Örebro, ett passivhus är extremt välisolerat samt saknar värmepanna och radiatorer. Stora delar av året räcker det med värmen från solinstrålningen samt från spis, torktumlare och andra apparater för att hålla en normal inomhustemperatur. Under kalla månader tillförs lite extra värme med ventilationssystemets tilluft, måste erkänna att jag aldrig hört talas om detta förut så det var intressant men känns som motsatsen till vad Hans tidigare på kvällen berättat om trähus och naturliga material.

Vad blev då månadens utmaning?
Vi ska sänka vår elförbrukning!!
Till vår hjälp får vi en momentan energimätare, där vi enkelt kan läsa av vad vi förbrukar just exakt vid ett visst tillfälle och också se vad som förbrukats den senaste veckan eller månaden. Dessutom får vi också låna en elmätare att sätta i eluttagen. Med hjälp av den kan man läsa av vad enskilda apparater drar.
Mellan 6-13 februari kommer elen mätas, sen ska vi med hjälp av ovanstående mätare hitta just våra energibovar.
27 februari-6 mars görs en ny mätning och förhoppningsvis har vi hittat sätt att "spara ström"

Oj, oj nu blev det lite "korvstoppningstext" hoppas ni förstår nåt av vad jag skrivit.

Och jag måste bara tipsa om en så bra tidning vi fick med oss hem KLOKA HEM en för mig ny trevlig bekantskap. Ett riktigt snyggt magasin med inriktning ekologi och miljö,riktigt snyggt!!

Undrar ni nåt, tveka inte att kommentera...kan jag inte svara så tar jag reda på det ni undrar//Ha det bra ute i snö-Sverige
//Eva

Inga kommentarer: