onsdag 3 februari 2010

Rotfruktskaka & Mathavre-sallad


På invigningen av EnergiCentrum i lördags var Ingela Wernheden Boberg som är matpedagog och visade klimatsmart och GOD mat!!
Hon bjöd på några recept som jag här delar:

ROTFRUKTSKAKA
8 port. 200 grader

1 kg potatis
1 kg morötter
1 palsternacka
3 gula lökar
3 dl vispgrädde
4 ägg
3 tsk timjan
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar

Skala och riv potatis och rotfrukter grovt.
Blanda ägg, grädde och kryddor, tillsätt sedan det rivna.
Häll i form grädda ca 30-40 min (beroende på tjocklek)

Jag har bara ätit den kall men det måste gå lika bra varm?!

MATHAVRE-SALLAD
8 port.

1/2 paket mathavre
1/2vitkålshuvud
300 g gula morötter
2 röda lökar
100 g fryst hackad spenat
300 g äpple (Ingrid Marie)
2 dl rapsolja
1/2 dl balsamvinäger
1 dl utspädd grönsaksbuljong
2 msk honung
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt+ 1 krm svartpeppar

Koka mathavren enl. anvisning och riv morötter och vitkål.
Skär tunna skivor av löken.
blanda den avsvalnade mathavren med det finfördelade.
Finhacka äpplen och blanda med den tinade spenaten, samt tillsätt olja,buljong, vinäger, vitlök och kryddor till en dressing.
Häll över morötter, kål och mathavren blanda runt.

Servera med en FETAOSTSÅS
Kör 200 g fetaost, 5 dl gräddfil, 2,5 dl creme fraich, 1 msk honung salt & peppar till en krämig sås.

Fetaostsåsen passar också bra till ungsbakade rödbetor!!

Smaklig spis//Eva

Inga kommentarer: