torsdag 17 juni 2010

Ung klimatpilot - Niels reflekterar


Efter att ha varit klimatpilot i snart ett år nu har vi lärt oss en hel del om klimatet och människans påverkan på vår planet. Vårt medvetande om vår vardagliga utsläppning har därmed stärkts och fått större utrymme i vårt konsumerande.

Med uppdraget som klimatpilot i åtanke har vi försökt att minska våra koldioxidutsläpp. Vi upptäckte att det inte var lika svårt som vi trodde att kombinera ett vanligt familjeliv med klimatsmartare val.
Vi har fokuserat mer på att handla kravmärkt och ekologiskt, vilket vi många gånger också tycker är godare än de vanliga matvarorna. För att konsumera så många närproducerade produkter som möjligt har vi även valt att skaffa oss hönor, som lägger ett antal ägg om dagen.
Vi har även börjat handla kläder med större hållbarhet. Det har kostat lite mer, men det gör att vi slipper köpa nya kläder varje år återigen.
När det gäller transport har barnen också hoppat på cyklarna till skolan, bilen används enbart ifall andra alternativ förefaller oss alltför omständiga.

Det nyaste och mest spännande som vi fick pova på var ”elektricitetsmätaren”. Denna mätare började plinga när vår totala elkonsumtion översteg 5 kw. Det hände vid ett par tillfällen och då tolkade vi detta som att vi skulle stänga av en apparat, vilket hjälpte oss att stänga av överflödig elanvändning.

Vi inser dock att klimatproblemet inte kommer att lösas bara vi tar ner vår koldioxidutsläpp. Mera måste hända, och för detta krävs att politiken och näringslivet agerar.
Målet om en koldioxidsänkning med 40% tror vi är realistiskt och bra. Tron att klimatmålen kommer att uppnås bara man lovar mest anser vi vara väldigt opålitlig. Vi tycker också att det är bra att Sverige angagerar sig så mycket utomands, för att gemensamt klara ett hållbart klimat. Den Europeiska Unionen anser vi vara ett viktigt vertyg i arbetet för att nå fram till internationella uppgörelser.
Vi tror att man enbart kan klara klimatet tillsammans. Strävan att flera sänker sina utsläpp är roligt, ansvarigt och spännande!

Klimatpilot Niels Groenewegen

Inga kommentarer: